Blog 306 – Toch oranje!

Een aantal mensen krijgt allergische reacties bij het woord oranje. In dat geval gaat het meestal over ons koningshuis. Dat roept nogal wat kritiek op want, zoals gebruikelijk, vindt men dat deze mensen weinig goed kunnen doen. Wat dat betreft mag je blij zijn dat je niet zelf tot die oranjecategorie behoort.

In tegenstelling tot dat andere oranje dat zich voordoet in de aanloop naar het EK voetbal. Dan gebeuren er vreemde dingen in Nederland: de oranjekoorts slaat toe en dat uit zich op allerlei manieren. Oranje is ineens razend populair en er is nog geen bal getrapt of de oranje leeuwen zijn al kampioen.

Heel Nederland kleurt oranje. De supermarkten doen daaraan mee door ‘juichkleding’ (spencers en hemden) bij de boodschappen weg te geven.
Een ‘veeg ze van het matje’ sjaal (in oranje) heb ik ook al voorbij zien komen. De postcodeloterij helpt huizen versieren met oranje toeters en bellen (en doet er ook nog een gratis lot bij). Er worden ‘muziekfeesten voor oranje’ gehouden waar artiesten hun populairste oranjehits zingen, een soort van voetbal strijdliederen.
En … de echte liefhebbers schilderen natuurlijk hun huis 0ranje!

Onze ‘oranjetrots’ in de Formule 1 wordt voorlopig overtroffen door het EK. We hoeven ons de komende weken niet te vervelen, als je van voetbal houdt althans. Aan alle oranje-programma’s te zien, moet heel Nederland toch wel van oranje houden.

Hopelijk laat die oranjekoorts ons de vereniging niet vergeten. We maken ons op voor een evenement waarbij de kleur ‘rood’ toch wel de boventoon moet voeren. Vanwege het koudere weer kleuren de kersen dit jaar wat later, maar rood worden ze nog wel …

Dus even tussen het voetballen door: in juli kersen scoren in de Betuwe. Voor nu een zonnig (?) weekend en voor wie dat wil: veel voetbalplezier!

MGTTO Standaard Afb