Blog 279 – ‘Auto-band’

Wel een vreemde titel: auto-band, want het is toch gewoon autoband?  En dan bedoel je zo’n zwart rubberen ding dat om de wielen van je auto zit? En wie was eigenlijk de uitvinder daarvan?

Charles Goodyear

Was het Charles Goodyear, geboren in het jaar 1800. Een mislukte koopman die vanwege zijn schulden regelmatig in de gevangenis zat. Hij was geobsedeerd door het materiaal ‘rubber’ dat enkele vervelende eigenschappen had: onder koude omstandigheden werd het hard en ging het brokkelen, bij hitte werd het zacht en kleverig. In 1839 (weer in gevangenschap) experimenteerde Charles met rubber en diverse chemicaliën. Daarbij liet hij per ongeluk een bal rubber waaraan hij zwavel had toegevoegd op een hete kachel vallen en ontdekte dat hij had uitgevonden wat men later “gevulkaniseerd rubber” is gaan noemen.

John Boyd Dunlop

Of was het John Boyd Dunlop, geboren in Schotland op 5 februari 1840.
Hij studeerde op 19-jarige leeftijd af aan de Universiteit van Edinburgh en begon in die stad een praktijk als dierenarts. Later verhuisde hij naar Belfast waar hij het rijden met houten of ijzeren wielen op de hobbelige wegen niet erg comfortabel vond.
Dus … het eerste ontwerp van Dunlop bestond uit een rubberen binnenband die was omhuld door een linnen stof, met een buitenkant van rubber.
In 1891 begon The Dunlop Rubber Company met de massaproductie van banden, hetgeen zonder de ‘uitvinding’ van Charles Goodyear niet mogelijk was geweest.

En toch is dit niet de ‘band’ waarover ik het wilde hebben.
Bij het kijken naar een F1-race vroeg ik me af of je een band (connectie) met je auto kunt opbouwen, Of de auto met jou … gezien het handelen van de coureurs na afloop van een race (een klopje op de motorkap, een enkele keer een boze trap) denk ik dat het kan.

Petrolheads verwennen en vertroetelen hun auto in de hoop dat de auto ook voor hen zorgt. En heeft de auto pech of panne, dan noemen ze dat ‘karakter’.
Voor de meesten brengt een auto je van A naar B. Een band met je auto? Sommigen verklaren je voor gek, anderen vinden het een ervaring op zich en voor MG-rijders?
Wat is er mooier dan het geluid van je MG tijdens een rit met open dak op een zonnige dag. Fijn weekend maar weer!

 

 

 

MGTTO Standaard Afb