Blog 309 – Historisch

Onlangs was een van de beroemdste prehistorische locaties van Engeland in het nieuws. Helaas niet in positieve zin. ‘Milieufreaks’ (laat ik ze zo maar noemen) besmeurden het megalithische monument uit de Jonge Steentijd met verf. Juist voordat op midzomerdag het feest van de zonnewende zou worden gevierd.
Ik heb mezelf de moeite bespaard om de reden voor deze ‘renovatie’ te achterhalen. Wat voor reden je ook verzint, geen reden is de moeite waard om een dergelijke actie te rechtvaardigen.

Tegelijkertijd verscheen een artikel in de regionale pers rondom mijn woonplaats. Het provincieplaatsje Tiel wordt inmiddels beschouwd als de ‘archeologische schatkamer van Nederland’. Want ook hier vond men bij opgravingen een zonnekalender, onderdeel van een groot ritueel grafheuvellandschap, eveneens uit de prehistorie. Een tweede ‘Stonehenge’ werd het in eerste instantie genoemd, soms ook ‘Woodhenge’ omdat geen steen werd gebruikt, maar hout.

Toen leek er achter mijn huis ook nog een soort van Stonehenge te ontstaan. Al zal deze zeker geen duizenden jaren oud worden, geen publiek trekken en waarschijnlijk ook geen milieufreaks tot acties aanzetten. Men is gewoon betonnen vloeren en asfalt aan het verwijderen om een terrein gereed te maken voor toekomstige bebouwing.

Uit het verleden kun je leren, je kunt je verbeelding laten spreken en hoe ouder, hoe meer belangstelling (zegt men). Dat lijkt bij onze MG’s niet het geval te zijn. De belangstelling voor onze oudjes is wat tanende. Het is dus aan ons om te proberen de interesse aan te wakkeren.

Volg MGTTO ook eens op Facebook en ontdek een wereld van MG in allerlei vormen en … in prachtige foto’s uit het verleden.

Voor nu: een historisch weekend!

 

 

 

 

 

 

MGTTO Standaard Afb