Blog 350 – Rondom Pasen
Vandaag is het Goede Vrijdag, een andere goede vrijdag dan de goede vrijdagen die we normaal gesproken kennen. Op deze dag herdenkt men de kruisiging van Jezus. Aan deze vrijdag ging Witte Donderdag vooraf, de dag waarop gebeurtenissen uit het leven van Jezus worden herdacht, het Laatste Avondmaal bijvoorbeeld.
We hebben het over ‘Pasen’, dat volgens historici is afgeleid van ‘Pesach’, de joodse viering van de Uittocht uit Egypte.
Rondom het paasfeest zijn diverse gebruiken ontstaan, wellicht al in de middeleeuwen. Soms gebaseerd op kerkelijke elementen, soms op de vruchtbaarheidssymbolen van lentefeesten zoals de paashaas met z’n eieren, de palmpaasstok … daarover schreven we het volgende in blog 244 die in 2023 ook op Goede Vrijdag verscheen.
Palmpasen, de laatste zondag voor Pasen, betekent het einde van de vastentijd.
Het broodhaantje wordt gemaakt van deeg met eieren die symbool staan voor ‘nieuw leven’.
Rozijnen worden gebruikt als ogen waarbij de rozijnen gezien worden als de ‘zilverlingen’ bij het verraad van Jezus.
Het broodhaantje wordt geplaatst op een stok in de vorm van een kruis. Vaak hangen er 12 pinda’s aan het kruis als symbool voor de Twaalf Apostelen.
Op Witte Donderdag werd Jezus door Judas, een van zijn discipelen, voor een handvol ‘zilverlingen’ verraden, eigenlijk geen ‘witte’ maar een ‘zwarte’ dag waarop die gebeurtenis wordt herdacht. Met de muzikale paasvertelling The Passion bijvoorbeeld, een verhaal van geloof, hoop en liefde als inspiratie om ‘goed te doen’ en ‘naast elkaar te staan’. Ieder kan zo een aantal mensen noemen die zich daar niet zoveel van aantrekken.
Kerken lopen leeg, verenigingen zijn niet meer van deze tijd, zegt men. Maar als we erin geloven, dan hoop ik dat we met en naast elkaar toch voor heel veel goeds kunnen zorgen. Mooie Paasdagen in ieder geval!

Foto Aad van der Velden
