Blog 133 – Vrienden

Afgelopen zondag was het Valentijnsdag, een dag die altijd met veel ophef wordt aangekondigd. Je kunt er bijna niet omheen. Een top-15-lijst van favoriete Valentijnscadeautjes maakte me nieuwsgierig naar het ontstaan van deze ‘dag van de liefde’. Het werd een bijzondere zoektocht.

In het jaar 496 riep, volgens de geschiedschrijving, Paus Gelasius ’14 februari’ uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Wie deze Valentijn was en wat hij had gedaan, bleef aan de wereldse wereld onbekend.

Valentijn blijkt de naam te zijn van wel vier martelaren of heiligen (of heilige martelaren) die in allerlei verhalen, of beter gezegd legendes, opduiken.
Zo is er het verhaal van een heidense soldaat en een christelijke vrouw die bij ‘een’ Sint Valentijn kwamen met de vraag om hen te trouwen, iets wat vanwege het geloof wettelijk niet mocht. Deze Valentijn stelde liefde boven de wet en voldeed aan het verzoek. Het kostte hem het leven: hij werd op 14 februari voor zijn ongehoorzaamheid onthoofd.

Het geven van bloemen op Valentijnsdag is waarschijnlijk gebaseerd op een ander verhaal: het lukte een Valentijn niet om de dochter van een cipier te genezen. Het verhaal vertelt niet waarvan zij genezen moest worden, maar gezien het vervolg misschien van verliefdheid? Ook deze Valentijn werd van zijn hoofd ontdaan. Het lukte hem echter nog om het meisje een briefje te geven waarop stond: van je Valentijn en uit het briefje viel een bloem …

Al met al hebben de Valentijns het er niet erg goed van afgebracht, toch worden ze op 14 februari nog steeds herdacht en is Valentijnsdag uiteindelijk de dag der geliefden geworden. 

Als wij naar onze voorzitter luisteren, dan moeten wij het hele jaar door van elke dag een soort van Valentijnsdag maken en streven naar ‘alle dagen vriendschapsdagen’. Dat moet lukken in een vriendenclub.

Zoveel hoofden weliswaar, en ook zoveel zinnen, maar wees gerust: onthoofden zullen wij je niet.

Via een bericht op onze website hadden wij je al een mooie Valentijnsdag gewenst, maar ook nu wensen we je een hele mooie dag!

 

MGTTO Standaard Afb