Blog 208 – Belegen?

In 2011 bezocht ik een oldtimerevenement in het Dinkelland (Twente). En jeetje, wat was daar veel te bewonderen. Het begon al met de entree, een poort van stro met daarop ‘Kom’t er in’. Hoe gaan we dat beschrijven? Oubollig, nostalgisch of belegen?  Het was een boeiend oldtimergebeuren! Met, jazeker, oude auto’s maar ook paard en wagen, stoommachines, tractoren, woonwagens, een dorsmachine in werking, alles oud, ouderwets, degelijk of belegen?

Wat een bijzonder woord eigenlijk, belegen. Een woord dat niet dikwijls wordt gebruikt, behalve bij kaas natuurlijk. Ik kwam het woord tegen in een andere setting dan bij kaas en nieuwsgierig als ik ben, ging ik eens kijken wat er over dat woord te vinden is. Dat was nogal wat …

Grappig dat meneer Google niet als eerste het woord belegen aanleverde, wel het woord beleggen, uiteraard een meer hedendaags begrip. Daarna was belegen aan de beurt en ik ontdekte door hoeveel andere woorden je dat ene woordje kunt vervangen. Ga er maar even voor zitten!

 

Belegen van A tot Z: afgeleefd, afgezaagd, bedaagd, bejaard, conservatief, degelijk, gammel, ingeworteld, klassiek, nostalgisch, op leeftijd, oubollig, oudbakken, ouderwets, rijp, uit de mode, uit de tijd, van vroeger, verouderd, versleten, volgroeid, volwassen.Je zou er toch zo een gezelschapsspel van maken: welke woorden horen bij … kaas, mens, taal, grap, spel, brood,muziek, kleding, nieuws, club, Square Front, MG …

 

Hoe je het ook beschrijven wilt, antiek, bejaard, uit de tijd, belegen, het was een bijzonder evenement en … ze waren er toen in 2011 en ze zijn er nog steeds, onze T-types.

Mooi weekend!

MGTTO Standaard Afb