Blog 282 – Vuurwerk

Waar kun je het nog over hebben, zo tegen het einde van het jaar. In verschillende blogs is het onderwerp ‘oud en nieuw’ al ter sprake gekomen: in Een nieuw jaar (126), Op de drempel (178) en in Bijna 2023 (230). ‘Vuurwerk’ kwam daar niet in voor, dus dat is dan voor deze keer een goede optie.
De Rijksvoorlichtingsdienst hanteert regels voor het kopen, afsteken, verkopen en opslaan van vuurwerk. Desondanks is vuurwerk nog steeds de oorzaak van een groot aantal ongelukken.

Abingdon Extravaganza (2019)

Bij toeval hoorde ik iets over ‘vierwerk’ (wat al een stuk vriendelijker klinkt dan vuurwerk). Het blijkt dat ‘siervuurwerk’ tegenwoordig ‘vierwerk’ wordt genoemd. Tenminste, als het ontworpen wordt volgens de hoogste standaard en met het oog op milieubewustzijn (legt men op Vierwerk.nl uit). En men heeft het over: de toekomst van traditie.

Champagne and ‘Oliebollen’, traditional Dutch pastry for New Year’s Eve.

Elke cultuur koestert zijn unieke tradities. Een aantal daarvan kun je vinden in Een nieuw jaar (blog 126). Maar ook een vereniging kent gebruiken en tradities. En hoe staat het dan met de toekomst? Zullen we in staat zijn om het goede uit het verleden te bewaren en tegelijkertijd de toekomst te waarborgen?

De toekomst van traditie: met elkaar genieten van 55 jaar verleden tijd en samen zorgen voor een toekomst om daarmee de traditie veder te verrijken.

Er zijn clubleden die graag vuurwerk in de vereniging zouden zien, vuurwerk bestaande uit gezellige drukte, vertier, bedrijvigheid, leven in de brouwerij …
Met een ander woord: reuring! En enthousiaste mensen om dat te realiseren.

Misschien toch maar even terug naar vierwerk, laten we dat het organiseren van activiteiten noemen, volgens de hoogste standaarden, dat wel.

Had je al goede voornemens voor 2024? Dan kan deze er vast nog wel bij: help mee om de toekomst van de MGTTO-traditie te versterken. Er is meer mogelijk dan het rijden van een rit. We hopen op veel ‘vierwerkers’ en wensen jou en MGTTO een geweldig nieuw jaar.

 

 

.

MGTTO Standaard Afb