Blog 284 – Mobiel

Als je een MG aan het restaureren bent, dan is die MG even niet erg mobiel. Maar na zoveel tijd en moeite heb je ook wel iets: een prachtige automobiel waarmee je langs ’s heren wegen kunt toeren. Dat is (nog) niet aan regels gebonden zoals de ‘mobieltjes in de klas’ dat wel moeten zijn.

Per januari 2024 mogen leerlingen hun mobiele telefoons niet meer in de klas bij zich hebben. Of dat overal gerealiseerd is, dat is nog een vraag. Het lijkt een moeizaam traject gezien de riante positie die de mobiele telefoon in onze samenleving veroverd heeft. Kinderen, ook heel kleine, hebben vaak al een eigen mobiel en weten bijna niet meer wat je buiten allemaal kunt doen.

Er zijn smartphoneverslaafden die niet durven te wandelen zonder Google Maps, of niet meer weten hoe ze een gewoon boek moeten lezen. Het is soms zo erg dat ze proberen een foto in zo’n boek met hun vingers te vergroten.

Voor die verslaafden blijkt een ‘digitale detox’ mogelijk, in Drenthe bijvoorbeeld. Daar worden leesweekends (www.hetleesweekend.nl) georganiseerd: mobieltje inleveren en heel veel andere dingen doen dan je gewend bent.

Maar even terug naar het rijden in je MG, want ook daar slaat de automatisering toe: GPX-routes zijn niet meer bijzonder. Een rit uitzetten wordt steeds lastiger, dat wil zeggen, om er nog iets leuks van te maken met vragen en opdrachten. Want zeg nu zelf, je kunt zo vanuit je autostoel bijna alles met je mobiel opzoeken.
Nog even en dan moeten we, net als in de klas, een verbod op het meenemen van mobieltjes gaan instellen. Maar hoe dan?

Het is weer weekend. Kies je voor een paar dagen offline, ga je op internet surfen of gewoon lekker wandelen? We wensen je gewoon een goed weekend!

MGTTO Standaard Afb