Blog 292 – Hakken

Wat een bijzondere taal hebben wij toch: met één woord kunnen we heel verschillende dingen aanduiden. Voor het woord hakken bestaan maar liefst 12 definities. De meest bekende vind je in ‘houthakken’ of in het losmaken van de grond met een hak (hakken). En je hebt vast wel eens horen zeggen: zit niet zo op me te hakken of het hakt er flink in.

Dat zijn er nog maar een paar van de twaalf. Wanneer een schip tegen de golven invaart en daardoor snelheid verliest, dan heet dat ook hakken (zegt men). Maar het meest bijzondere hakken is begonnen als hakkûh (op zijn Haags), ook wel ‘gabberen’ genoemd. Een dansstijl uit de gabbercultuur op gabbermuziek uit de jaren ’90. Wil je het ook leren, er staan meer dan voldoende lessen op internet!

Nu geloof ik niet dat MGTTO-leden deze vorm van dansen echt ambiëren, maar in het kader van het naderende songfestival zullen we er even aan moeten wennen. Want met Europapa gaan we al hakkend Nederland vertegenwoordigen. Heel Europa hakt al mee en volgens insiders gaan we met vertolker Joost Klein groots uitpakken.

Maar er is meer waarmee we Nederland vertegenwoordigen, in China weliswaar. Daar zijn twee vrolijke boerderijkinderen ongekend populair: Fien en Teun en hun wereld die draait om de natuur. In oktober 2023 is in China een eerste themapark over de twee geopend, een tweede zal nog volgen.

Inmiddels zijn onze eigen thema’s in de natuur ook weer gestart.
De uitnodiging voor de eerste landelijke rit zal binnenkort in je mailbox vallen. De organisatie hoopt, zoals gebruikelijk, op veel deelnemers. We gaan beginnen, niet alleen aan een mooi weekend, maar zeker ook aan een mooie start van het komende rijseizoen.

De autootjes mogen de stalling weer uit, geniet ervan!

 

MGTTO Standaard Afb