Blog 307 – Gezapig

Het is lastig om je niet aan de indruk te onttrekken dat ‘WE’ vroeger ondernemender waren dan ‘ZE’ tegenwoordig. We zochten het avontuur, de spanning, we gingen uitdagingen aan. Dat blijkt uit reisverhalen in oude clubbladen en uit oude foto’s. Zoals dit plaatje van de in 2019 overleden John Bekker, vanaf de oprichting in 1968 intensief betrokken bij MGTTO. Hij toerde hij met zijn TD, bijvoorbeeld door de Sahara, en vertelde er boeiende verhalen over.

Het is sommige ouderen gegeven om ondernemend en nieuwsgierig te blijven. Iets wat ik bij sommige jongeren wel eens mis en me dan afvraag: wat vinden ze nog leuk, wat willen ze nu eigenlijk?

Juist terwijl ik dit schrijf, wordt bekend dat Jan Cremer is overleden, de auteur die in 1964 op 24-jarige leeftijd de wereld op zijn kop zette met zijn boek ‘Ik Jan Cremer’. Wie heeft het niet gelezen … en zich verbaasd, of zich eraan geconformeerd: vrijheid versus gezapigheid.

Gezapig, kennen we dat woord nog wel en wat betekent het dan?
In ieder geval gebruik je het als iets of iemand heel saai is of zonder spanning. ‘Bezadigd’ zelfs en als ik me niet vergis, werd dat woord meestal voor ouderen gebruikt. Tegenwoordig vind ik het dikwijls ook van toepassing op jongeren (excessen uitgesloten).

Nu hoeft niet iedereen een Harley Davidson te rijden of  een MG in de woestijn om een avonturier te zijn. Het zit hem ook in andere zaken.

Soms zou je willen zeggen: kom op, doe eens gek, en vooral, doe mee! Met wat dan ook, samen, gewoon … om de mededeling ‘cancelled’ vanwege te weinig of geen animo niet meer te hoeven gebruiken.

We wensen je een spannend weekend!

 

 

MGTTO Standaard Afb