Blog 105 – Mondkapjes

Een hot item in deze coronatijd: worden ze overal verplicht? Helpen ze eigenlijk wel? Maar hoe dan ook, je kunt er in ieder geval je eigen draai aan geven. Met de MGTTO-halsdoek werd al een mogelijkheid aangetoond.

Zoals altijd zijn er voor- en tegenstanders. Het dragen van een mondkapje zou communicatie belemmeren.
Tja, waar hebben we dat eerder gehoord: bij het verbod om een boerka te dragen misschien?
Vrijheidsberoving, tegen de grondwet omdat je persoonlijke levenssfeer je eigen zaak is, een muilkorf die je belet om mens te zijn.

Heftige reacties en niet alleen wat betreft mondkapjes maar, over het algemeen, omdat er regels worden voorgeschreven. En er zijn nu eenmaal altijd mensen die het niet zo op regels hebben, behalve als het hun eigen regels zijn.


Regels zijn regels

Hoe zou een vereniging zijn als er geen regels waren afgesproken? In de komende Square Front verschijnt een artikel dat in 1972 door oud-redacteur Lenn Bal werd geschreven. De vereniging bestond toen vier jaar en telde op dat moment 200 leden. De mannen van het eerste uur hebben zich op vrijwillige basis voor hun club ingezet en niet zonder succes. We bestaan nu immers al meer dan 50 jaar, te danken aan de regels die bij de start werden afgesproken.

In de loop der jaren was er wel eens wat onenigheid, maar kijk, in zo’n geval is het toch prettig als je terug kunt vallen op de regels, want die liggen vast, je kunt ze altijd even nalezen.

Als het dan toch de communicatie belemmert, is het dragen van een mondkapje bij een verschil van mening misschien ook wel eens handig. Ik heb er in ieder geval één aangeschaft, voor het geval dat, zullen we maar zeggen.

Helpt het niet tegen corona, dan helpt het misschien wel om een keer je mond dicht te houden en even na te denken voordat je zomaar iets gaat roepen. Met de aanschaf van dit mondkapje heb ik in ieder geval een bedrijf gesteund.

Houd afstand, ook met een mondkapje en vooral: stay safe .. !!

MGTTO Standaard Afb