Blog 160 – Erfgoed

Is het u ook opgevallen dat er de laatste tijd steeds meer op de Werelderfgoedlijst komt te staan? Eigenlijk een beetje vreemd dat we delen van ons land en van de wereld moeten beschermen door ze op een erfgoedlijst te zetten: omdat ze anders wellicht voor toekomstige generaties verloren gaan.
Nog een doelstelling van deze lijst is: het tonen van de enorme diversiteit aan immaterieel erfgoed in de wereld. Daarbij hoeft dit erfgoed niet eens precies hetzelfde te blijven maar mag het in de loop van de tijd wel nieuwe vormen aannemen.

Door ons hele land heen is er nogal wat op de erfgoedlijst geplaatst. Je vindt het allemaal opwww.werelderfgoed.nl waar dan ook de diversiteit duidelijk wordt: de voormalige koffie-/thee- en tabaksfabriek Van Nelle in Rotterdam, de grachtengordel in Amsterdam, de Waddenzee, Schokland en recent de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Neder-Germaanse Limes vanaf Katwijk tot aan de Duitse grens.

Ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft een plaats op de erfgoedlijst gekregen. Deze linie met een lengte van ca. 200 kilometer werd van 1870 – 1945 gebruikt om het land te verdedigen door het tijdelijk onder water te zetten. Binnen het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bevindt zich een bijzondere boomgaard: de Armenboomgaard, gelegen aan de Lek bij Culemborg. Deze boomgaard was ooit eigendom van de Rooms-Katholieke kerk en de opbrengst, het fruit, was bedoeld voor de armen uit … jawel, de Betuwe. Op de website www.fietsen123.nl vind je de route die door de Goilberdingenwaarden en langs de Armenboomgaard voert (zoek naar: fietsroutes Culemborg of Armenboomgaard).

Maar … misschien wil je in plaats van de fiets liever je eigen materieel erfgoed gebruiken, het erfgoed waarvan het belang behartigd wordt door de Fehac. Op de website van de Fehac (www.fehac.nl) kunt u lezen welke activiteiten er  ‘voor ons’ worden ontwikkeld.

Wij leerden bij Fehac trouwens ook dat er in Nederland 68 elektrisch omgebouwde oldtimers rijden en dat Frans van Haren in de Mille Miglia zijn Alfa Romeo Bella Rossa heeft laten rijden op Ecomaxx (www.ecomaxx.nl), het Nederlandse merk voor schone benzine!

Wat je ook gaat ondernemen, doe het met plezier en blijf gezond!

 

MGTTO Standaard Afb