Blog 187 – Beetje dubbel

Op het moment dat wij, MGTTO-ers, bij elkaar kwamen voor een gezellige afsluiting van de Algemene Ledenvergadering 2022, vluchtten elders duizenden en duizenden mensen voor oorlogsgeweld. Mannen probeerden hun gezin in veiligheid te brengen om daarna te gaan vechten voor vrijheid.

Terwijl het rollend cultureel erfgoed uit het Louwman Museum ons in alle rust kan worden getoond, loopt het cultureel erfgoed in Kiev gevaar. Nadat in het jaar 988 Sint Vladimir  (een heidense prins) tot het christendom was bekeerd, werd in de 11e eeuw in Kiev de Sint-Sofia Kathedraal met het bijbehorende kloostergebouw Kiev-Petsjersk Lavra gebouwd.

Hoe schrijnend dat dit cultureel erfgoed (opgenomen op de werelderfgoedlijst) dreigt te worden beschadigd of vernietigd door bizar geweld van een andere Vladimir.

Kiev: Sint-Sofia Kathedraal

Tijdens de wijding van een meer dan 17 meter hoog beeld van Sint Vladimir bij het Kremlin (2016) sprak de naar deze Vladimir genoemde Poetin over morele waarden op basis van het gedachtengoed van de intussen heilig verklaarde Sint Vladimir. Of het voeren van oorlog daar ook bij hoorde?

Hoe bijzonder is het dat wij op een zondag in februari onze leden eren voor vele jaren lidmaatschap of voor iets wat zij doen of hebben gedaan. Mooi dat zoiets kan, geweldig dat zoiets in alle vrijheid kan. Soms beseffen we niet hoeveel juist vrijheid waard is.

Maar toch, al voelt het een beetje dubbel, dank voor de lovende woorden, de waardering en de bloemen.

Mooi weekend!

 

MGTTO Standaard Afb