Blog 194 – Zwaan kleef aan

Zwaan kleef aan

Iedereen weet wat het betekent: kleven. Zoiets als hechten, plakken, lijmen. Iedereen gebruikt die woorden vast wel eens, misschien ieder op zijn of haar manier.
Ergens aan gehecht zijn: je zou het kunnen vertalen in ‘ergens aan vast blijven zitten’ of ‘ergens aan blijven plakken’ maar dat is toch niet waar je als eerste aan denkt.

Wij, MGTTO-leden, zijn gehecht aan onze vereniging, dus blijven we plakken (blijven we lid) en als we het onszelf en anderen moeilijk maken, het niet met elkaar eens zijn, dan proberen we het gewoon weer te lijmen. Maar genoeg!

Met mijn MG (geen T-type, wel een 1300) rijd ik graag een eindje rond om te genieten van het landschap bijvoorbeeld. Soms verschijnt in mijn binnenspiegel het beeld van een bumperklever, een wel bekend fenomeen in autoland. En heel vervelend ook.

De bumperklever heeft er inmiddels een familielid bij gekregen: de laadpaalklever, de auto die onnodig (omdat hij al volledig opgeladen is) een laadpaal bezet houdt. Als ik het goed begrepen heb, zal daar binnenkort een fikse boete aan kleven; daar zit je dan wel degelijk aan vast, maar je bent er vast niet aan gehecht.

Zo kun je ‘spelen met woorden’ en dat heeft in de coronaperiode een groot aantal nieuwe uitdrukkingen opgeleverd. Als je het leuk vindt: een coronawoordenboek is te verkrijgen via www.taalbank.nl

Voor nu: een mooi weekend!

En toch nog even iets: mocht je niet zo gehecht zijn aan ongedierte en denk je daarbij aan ‘ongediertebestrijding’? Helaas, dat bestaat niet meer. Er werd een ander woord opgeplakt: plaagdierenbeheersing (voor als je het nodig hebt).

 

 

MGTTO Standaard Afb