Blog 227 – Advent

Je kunt het niet gemist hebben, we bevinden ons in de donkere dagen voor Kerstmis. Al is hij op sommige plaatsen niet eens geweest, Sint Nicolaas is nu echt vertrokken om plaats te maken voor de Kerstman.

De energieprijzen baren nog steeds zorgen maar desondanks wordt overal kerstverlichting aangebracht. Dennenbomen worden in huis (of van zolder) gehaald en versierd met  alles wat je maar kunt bedenken: van peperdure antieke kerstdecoraties tot kroketten en hamburgers. Je leest het goed, er zijn mensen die hun favoriete snack (nep weliswaar) graag in de kerstboom zien hangen.

Even terug naar de donkere dagen. In de 19e eeuw werd een hulpmiddel ontwikkeld om het speciale en feestelijke karakter van Kerstmis te accentueren, de adventskalender met 24 vakjes. Vanaf 1 december werd elke dag een vakje geopend. Voor kinderen zat er meestal snoepgoed in, voor grote mensen een passende spreuk. Ook in deze eeuw worden er nog miljoenen adventskalenders geproduceerd en gekocht.

Even geleden ontving ik een decemberkalender en kijk, ook een soort van advents-kalender met weliswaar 30 vakjes waarvan je er in december elke dag een mag openmaken. Niet om toe te leven naar Kerstmis, wel om uiteindelijk met je (advents) kraslot misschien een groot geldbedrag  (miljoenen?) te winnen.

Maar net zoals bij de kerstversiering het geval is, mag ieder doen wat leuk gevonden wordt. Misschien wil jij je kerstboom wel vol met autootjes hangen, met MG T-types wellicht. Al met al wensen we je een mooie adventstijd.

En natuurlijk een fijn weekend!

 

MGTTO Standaard Afb