Blog 115 – Voor elkaar

We moeten er zijn voor elkaar, prima, maar dat bedoelen we nu toevallig even niet. Nederland heeft het voor elkaar, op de coronakaart kleurt ons land rood, het aantal besmettingen stijgt en stijgt. We staan zo’n beetje bovenaan de ranglijst, we doen het slechter dan Amerika en dat geeft geen goed gevoel.

Ligt het aan de regering?
Ligt het aan onszelf?

Via een intelligente lockdown in maart hebben we ons ‘opgewerkt’ naar een volgende lockdown waarvan we niet weten hoe lang die zal gaan duren.

Het is wel gemakkelijk om anderen de schuld in de schoenen te schuiven. En misschien hadden ‘de geleerden’ eerder strengere of andere maatregelen moeten nemen.
Maar daarnaast, de ‘eigenwijze Nederlander lijkt het heft in eigen hand te willen houden. Dat gaat ten koste van alle maatregelen en helpt het virus zich te verspreiden.

Het is bijna niet te doen om al het nieuws en alle theorieën bij te houden. Nog moeilijker wordt het om alle (zeker goed bedoelde) adviezen op de juiste waarde te schatten. Zo nu en dan kan ik het niet laten en lees dan toch een artikel van iemand die er verstand van moet hebben.
Arts, epidemioloog en emeritus hoogleraar Menno Jan Bouma heeft zijn leven gewijd aan onderzoek naar o.m. de verspreiding van virussen en het klinkt heel eenvoudig als hij zegt: virussen zijn net inbrekers, je moet ze bij de voordeur tegenhouden.

Vergelijk het virus met een inbreker en neus, mond en keel als de voordeur: zodra de inbreker zich aandient, wordt hij er aan de voordeur uitgewerkt en de volgende keer dat hij verschijnt, heb je hem leren kennen en is het gemakkelijker om hem eruit te werken. Een verhaal over afweerstoffen dus … ervoor zorgen dat je natuurlijk afweersysteem goed blijft functioneren: gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende slaap en extra vitamine C en D ter versterking.

It’s all about MG .. !

Buiten afspreken, afstand houden, goed ventileren, allemaal prima, maar zorg ook voor psychisch welzijn. Professor Bouma adviseert daarvoor vitamine P met de P van Plezier. Doe vooral dingen waar je blij van wordt. Wat een mooi advies om mee af te sluiten.

 

 

Zorg goed
voor jezelf,
met veel
plezier

MGTTO Standaard Afb