Blog 121 – Surprise

‘SURPRISE’ .. dit woord kun je op meer manieren uitleggen: gewoon als verrassing of als een ludiek cadeautje en misschien is dat wel bijna hetzelfde.
Het is weer een spannende tijd waarin we maar moeten afwachten hoe Sint of Santa ons kan bereiken. Moest Sint eerst in quarantaine voordat hij in Nederland werd toegelaten? En hoe zit dat straks met Santa?

Zoveel mogelijk ‘thuiswerken’ is de boodschap, maar geldt dat ook voor Sinterklaas en de Kerstman? De digitale snelweg biedt  hier misschien oplossingen: online verlanglijstjes invullen of, nog mooier, facetimen en rechtstreeks je wensen doorgeven.

Op één van de Waddeneilanden kennen ze een vreemde variant van sinterklaas vieren. 
Op 6 december is het tijd voor sunneklaas, een bizar feest waarvoor winkels en hotels dichtgaan en toeristen worden geweerd. Vrouwen en kinderen moeten binnenblijven. Alle lichten gaan uit …

De mannen gaan de straat op, onherkenbaar uitgedost in griezelige kledij (zie de foto) en ‘gewapend’ met knuppels. Mocht zich een vrouw buiten wagen, dan wordt zij letterlijk naar huis geknuppeld, al is dat in de praktijk minder heftig dan het hier lijkt.
Dit griezelige feest is gebaseerd op een eeuwenoude traditie, ontstaan in een periode waarin duivels verjaagd moesten worden.. De eilandbewoners houden die traditie graag in ere. Hun sunneklaasfeest houden ze het liefst geheim.

Het lijkt erop dat ook wij, de vastewallers, het sinterklaasfeest geheim willen houden. Al weken lang struikel je over kerstbomen en kerstversiering, tuincentra zijn omgetoverd in een soort ‘glitterend kerstdoolhof’ waarin je de uitgang bijna niet meer kunt vinden. En een aanslag op je portemonnee kunt verwachten, mocht je besluiten iets nieuws voor je kerstboom aan te schaffen. Surprise!

Vooralsnog wensen we jullie een vrolijke en verrassende sinterklaasviering, gewoon .. met pepernoten, speculaas, suikergoed en marsepein. Oh, wat zal dat lekker zijn!

MGTTO Standaard Afb