Blog 122 – Feest

Nog één dag en dan is het feest in Nederland, het feest van Sinterklaas. In België viert Sinterklaas zijn verjaardag niet op 5 maar op 6 december. Je moet tenslotte het werk een beetje spreiden.
De persoon van Sinterklaas is gebaseerd op Nicolaas van Myra, een bisschop die in de 4e eeuw in het Zuid-Aziatische Myra woonde. Hij werd bekend vanwege zijn goedheid: hij hielp iedereen die problemen had, hij gaf schoenen en eten aan de armen en strooide geld in hun huizen. Men zegt dat het strooien met pepernoten daaraan is ontleend. De bisschop van Myra werd later heilig verklaard. Over Pieten, man of vrouw, zwart, met roetvegen, wit of in wat voor kleur dan ook, werd in de 4e eeuw niet nagedacht.

MGTTO is inmiddels uit ‘de kleintjes’ gegroeid en viert geen sinterklaasfeest meer. Of toch wel? Hier het verhaal van Piet van Houtert, over kwalitatieve techniek uit de jaren ’50 en … over Sinterklaas:

Ik mag al enkele jaren met mijn oldtimer het witte paard van Sinterklaas vervangen. Mijn TD van 1952 is wel niet zo oud als het paard en ook niet wit, maar mijn transportmiddel is een originele uit Californië afkomstige auto. Hij was vroeger rood gespoten maar veel Californische zon heeft de rode lak veranderd in mat, dof en verschoten. Het chroomwerk heeft zijn glans verloren, beter gezegd alle chroom is egaal roestig, maar dan ook alles.

By the way: enkele jaren geleden heb ik geprobeerd een lantaarnpaal neer te leggen, mijn voorbumper stond ineens in V-vorm. Nieuwe bumper besteld maar bij montage had dit een averechtse uitstraling : vééél te opzichtig glanzend!

Rond het sinterklaasfeest neem ik extra tijd om mijn MG niet alleen in betrouwbare, maar ook in goed rijdende staat te hebben. Op de foto’s is de MG te zien met de Sint (en ik). De stoet trekt dan door de straten van Gemert met aan beide kanten een haag van papa’s en mama’s, opa’s en oma’s, met hun kroost op de arm of zittend op de grond. En elk kind en ouder (met kroost) wil een selfie (foto) maken met de Sint erbij. Dus enkele uren heel langzaam kruipend rijden door de mensenhaag met een snelheid van 1 km per uur. Wat te denken van de koppeling met drukgroep, koppelingsplaat, druklager? Dit houdt mijn oldtimer al enkele jaren vol zonder enig probleem. Hoezo geen kwalitatieve techniek?

Dus toch nog iets van een sinterklaasfeest binnen MGTTO, met dank aan Piet voor zijn verhaal dat zo mooi in deze tijd past.

En dan nu maar wachten op de Kerstman die, overgewaaid uit Amerika, ook in Nederland een prominente plaats heeft veroverd. Wist u dat Santa Claus gebaseerd is op het sinterklaasgebruik dat door Nederlandse kolonisten naar Amerika werd gebracht?

Hopelijk bent u zoet geweest en zien we u volgende week gewoon weer terug.
Stay safe.

 

MGTTO Standaard Afb