Blog 125 – Kerstmis

Ondanks corona en lockdowns werd het toch weer Kerstmis (zoals het in de katholieke religie heet) of kerstfeest (in de protestantse godsdienst), een belangrijk midwinterfeest waarbij de geboorte van Jezus in Bethlehem wordt gevierd.

Er zijn nogal wat woorden aan besteed in de afgelopen tijd: Kerstmis 2020, wat kunnen we, wat mogen we … en helaas is dat niet veel.

Toch is het Kerstmis geworden en vandaag vieren we de Eerste Kerstdag, een dag die meestal thuis in familiekring wordt gevierd met ’s avonds een speciale avondmaaltijd, het kerstdiner. Dit jaar moeten we Kerstmis ook echt thuis en met een klein aantal familieleden vieren.

Morgen is het Tweede Kerstdag, in Engeland ook wel Boxing Day genoemd, de dag waarop men oorspronkelijk een ‘box’ met voedsel en kleding aan de armen gaf. Dit gebruik is (zoals men zegt) min of meer gebaseerd op een gebeurtenis uit een ver verleden. Tussen 928 en 935 keek een hertog over zijn land en zag een man die in een sneeuwstorm hout aan het sprokkelen was, waarop hij besloot eten en wijn naar de arme man te brengen. Het geven van een ‘kerstpakket’ zou hiervan afgeleid zijn.
Later werd Boxing Day een dag waarop winkels enorme kortingen aanboden en je de beste aanbiedingen kon scoren. En soms een dag waarop je ongewenste cadeautjes ging ruilen.

Hoe je ook de beide kerstdagen gaat doorbrengen, maak ook even tijd vrij om te bedenken dat het de kleine dingen zijn die het doen.

 

MGTTO wenst je hele mooie kerstdagen!

 

 

 

 

MGTTO Standaard Afb