Blog 126 – Een nieuw jaar

Goedemorgen allemaal, het is 1 januari 2021 en een heel nieuw jaar ligt voor ons. Wordt het een gelukkig jaar, gezond, met alles wat wenselijk is? Dat gunnen we natuurlijk iedereen en dan het liefst zonder corona.

Maar nog even terug naar het oude jaar, Oud en Nieuw, hoe heeft u dat doorgebracht en is er dan ook een speciaal gebruik dat bij het vieren van de jaarwisseling hoort? In Nederland kennen we de oliebollen met champagne, maar hoe zit dat in andere landen?

In Engeland bijvoorbeeld, het land waarmee we toch (wat MG betreft) een speciale band hebben. Als we de ‘chips met azijnsmaak’ even vergeten, dan staat het spectaculaire vuurwerk in Londen op nr. 1. St. Ives in Cornwall verandert op oudjaarsavond in een sprookje als duizenden mensen zich verkleed als sprookjesfiguren op straat begeven, in het ‘oude normaal’ dan wel.
In Roemenië verkleedt men zich ook, maar dan in berenkostuums om op die manier ‘het kwaad’ te verdrijven.

En er zijn nog veel meer bijzondere gebruiken. De Russen bijvoorbeeld springen met hun kerstboom in een ijskoude rivier en wat te denken van een ui aan je voordeur hangen (Griekenland), zout op de stoep strooien (Turkije), een bord stukgooien voor de deur van je buren (Denemarken) of bij elke klokslag van 12 een druif opeten (Spanje). En dat allemaal voor gezondheid en geluk.
De Polen overigens zoeken dat geluk in de schubben van een karper. Nadat ze de vis hebben opgegeten, doen ze de schubben in hun portemonnee en dat zou garant staan voor een goed financieel jaar.

Ons eigen MGTTO-gebruik, de nieuwjaarswensen en de bubbels in Houten, moeten we dit jaar missen en dat is jammer. Laten we corona dan maar zien als een kans: kans op een wereld met minder haat, met minder hebzucht, minder haast. En vooral met meer aandacht voor elkaar.

                                                    CHEERS, MGTTO WENST JE HET ALLERBESTE … !

MGTTO Standaard Afb