Blog 135 – Regeltjes

Land van regeltjes en voorschriften, Nederland, ‘betuttel’land.
Zijn we zo afhankelijk geworden van anderen, van wat men goed voor ons vindt, kunnen we zelf niets meer verzinnen? Leiden alle hightech ontwikkelingen tot een verarming van onszelf?

Vergeet niet om voldoende te drinken als het warm is, pas bij gladheid je rijstijl aan,  jij krijgt dit vaccin (of dat of nog een ander) en bij het weerbericht codes, codes en nog meer codes: rood, geel, oranje

Hoe ging dat vroeger dan?
Waar is de tijd dat men aan de natuur kon aflezen wat voor weer het werd?

Kleine hoge wolken betekenen mooi weer, schapenwolken voorspellen neerslag en vliegt de zwaluw hoog, dan blijft het droog. Ruik je de kamille in mei, dan wordt het een mooie, warme zomer; onrustig stampende paarden in de stal geven de komst van onweer aan.

Vroeger (een lelijk woord?), vroeger woonde ik in een deel van een oud boerenhuis. Het lag achter een dijk en in de winter, als de oostenwind opstak, deden we overdag de luiken dicht en hielden we onze jas aan tijdens het eten. Als het vroor werden we ’s ochtends wakker met rijp op de dekens. Dat waren nog eens tijden!

Niet zoals in 1963, toen zelfs de zoute zee bevroor en mensen zeiden dat ze de konijnen moesten ontdooien voordat ze gevoerd konden worden of de bevroren lakens los moesten kloppen voordat je kon gaan slapen. En niemand is er slechter van geworden.

Bijzondere tijden zijn er natuurlijk ook voor auto’s. Misschien heb je op onze website al het Overzicht films oldtimers gevonden, de ‘filmkes’ die door Henk Brauer werden verzameld. Meer dan genoeg voor een paar uurtjes internationaal oldtimer vermaak uit heden en verleden. Het valt niet onder de betuttelende regeltjes, het is gewoon leuk!

 

 

MGTTO Standaard Afb