Blog 136 – Zen ..?

Zen is een vorm van Boeddhisme waarin de nadruk ligt op concentratie en meditatie. Voordat je gaat roepen ‘wat moeten we daar nu mee’, eerst even een toelichting. In Square Front nr. 2020/4 heb je kunnen lezen over Zen en de kunst van, een artikel van Teun Berserik (een aanrader overigens).

Het artikel eindigt met: het is een bekend feit dat iemand met enig constructief en technisch inzicht vaak ook meer dan gemiddeld inzicht heeft in hoe de wereld in elkaar steekt.

En dat werd genoemd als de essentie van het beroemde boek ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’. Dit boek van Robert Pirsig verscheen in 1974 en beleefde inmiddels al de 46e druk.
Met Zen of motortechniek heeft het misschien wel, misschien ook niet te maken. Soms lijkt het een reisverhaal waarin een vader, een zoon en een motor de hoofdrol spelen, soms is het een filosofische zoektocht naar het antwoord op belangrijke vragen in het leven.

Dat brengt je bij een uitspraak van de Amerikaanse schrijver en psychotherapeut Wayne Dyer (1940-2015) die zei:  probeer iedereen die in je leven komt te zien als een leraar.
De boodschap is eenvoudig, wie je ook ontmoet, je kunt van iedereen iets leren. Daarom nog even terug naar het artikel uit Square Front dat eindigt met; zo bezien hebben we met elkaar toch maar een mooie, veelzijdige, en ook leerzame hobby.

 

Wat willen we nog meer? Inzicht in de wereld, technisch, constructief en dat ook nog samen met concentratie en wellicht enige meditatie. Houd het simpel en bedenk: aan leren komt nooit een einde!

Veel succes!

MGTTO Standaard Afb