Blog 144 – Wie goed doet


Ondanks alles geloof ik in de innerlijke goedheid van de mens.

Dit schreef de jonge Anne Frank in haar oorlogsdagboek.
Daar moest ik aan denken toen ik een verhaaltje las waarvan ik dacht: dit zou iedereen moeten lezen en zo nu en dan eens moeten herlezen. Misschien kennen sommigen het verhaal al, maar toch … mooi om (juist in deze tijd van herdenkingen) te horen dat het zo weinig moeite hoeft te kosten om iets goeds te doen!

Dit is wat een moeder vertelde:

Onze hond Abbey overleed op 14-jarige leeftijd. De dag daarop zei mijn 4-jarige dochter Meredith huilend hoe erg ze Abbey miste. Ze vroeg of we een brief naar God konden schrijven zodat Hij Abbey in de hemel zou herkennen. In haar brief schreef ze:

Lieve meneer God, wilt u alstublieft voor mijn hond zorgen? Ze is gisteren doodgegaan, ze is nu bij u in de hemel en ik mis haar heel erg. Ik ben blij dat ze mijn hond was, ook al werd ze ziek. Ik hoop dat u met haar zult spelen, ze houdt van zwemmen en van spelen met een bal. Ik stuur u een foto van haar zodat u mijn hond zult herkennen. Ik mis haar, liefs van Meredith.

We deden de brief met een foto van Abbey en Meredith in een envelop, adresseerden hem aan ‘God in de hemel’ en schreven ons eigen adres op de achterkant. Meredith plakte er heel veel postzegels op omdat de brief zo’n lange weg naar de hemel moest afleggen. Daarna hebben we hem bij het postkantoor in de bus gedaan.

Een paar dagen later werd er een pakketje voor Meredith bezorgd. Er zat een boekje in met de titel ‘Als je hond doodgaat’. De brief van Meredith en de foto waren erin geplakt en er stond een boodschap in:

Lieve Meredith, Abbey is veilig in de hemel aangekomen. Door je foto heb ik haar direct herkend. Ze is niet meer ziek en ze is hier bij mij zoals ze ook in jouw hart zit. Ze vond het fijn dat ze jouw hond was. Dank je wel voor je mooie brief en dank aan je moeder die ervoor gezorgd heeft dat ik jouw brief kreeg. Liefs van God.

Het noemen van God hoort gewoon bij dit verhaal, het mag door iedereen op zijn eigen manier uitgelegd worden. Goed om te onthouden dat ‘een beetje goedheid’ zo belangrijk kan zijn.

Mooie dag!

MGTTO Standaard Afb