Blog 169 – Help, Halloween

Volgens de Kelten uit Groot-Brittannië begon een nieuw jaar op 1 november (Allerzielen). Op 31 oktober vierden zij oudejaarsdag en herdachten daarbij ook de overledenen. Ze droegen maskers om de boze geesten te verdrijven en bedelden aan de deuren om ‘zielencake’, een soort brood met krenten.

Ziedaar: het begin van Halloween, de feestdag die tegenwoordig ook in Nederland populair is geworden. Steeds meer huizen worden versierd met verlichte pompoenen maar ook met skeletten, vampiers en spinnenwebben.

Kinderen verkleden zich als griezelige monsters of spoken en gaan ’s avonds bij de verlichte huizen op jacht naar tricks or treats, waarbij het natuurlijk wel gaat om de ‘treats’ en niet om bangmakerij door middel van ‘tricks’.

De commercie springt er handig op in: duizenden pompoenen stonden klaar om naar de supermarkten in binnen- en buitenland vervoerd te worden. Met behulp van een lasermachine was er al een halloweenglimlach op de pompoenen gezet.

Twee ‘monsterachtige’ jongetjes deden griezelend en genietend mee aan een Halloweenfeest in de straat van hun tante. Er was van alles te zien, versierde huizen, verlichte pompoenen, vuur in een spooktuin en er was volop snoepgoed (treats).

Toen het feest voorbij was, zei één van de jongens tegen zijn tante: ik vond jouw huis het mooist versierd, iedereen heeft nep-spinnenwebben, maar jij hebt echte! Hij had die ‘echte’ in de kelder ontdekt …

Heeft MGTTO ooit een Halloweenfeest gevierd? Met vaders en moeders, opa’s en oma’s, kinderen en kleinkinderen? Om in stijl te blijven: met auto’s kan het ook, er zijn genoeg attributen om van je auto een ‘Halloween-auto’ te maken.

Het is bijna 31 oktober, wat een feest!

MGTTO Standaard Afb