Blog 185 – Spijkers?

We kennen allemaal de uitdrukking ‘zo hard als een spijker’ (als we iets tegenkomen wat heel hard is). Als iemand doortastend optreedt, zeggen we dat hij of zij ‘spijkers met koppen slaat’, maar je kunt ook ‘de spijker op de kop slaan’ en dan betekent het dat je de kern van de zaak benoemt. Heb je overal een oplossing voor, dan ben je iemand die ‘voor ieder gat een spijker vindt’.

Nee, we zoeken geen ‘spijkers op laag water’, wat zoiets betekent als: vitten, zoeken naar dingen die niet kloppen en daarover blijven zeuren (dat doen we in onze vereniging niet). Oorspronkelijk heette het spijkers bij laag water, toen personeel van scheepstimmerwerken van hun baas bij laag water op zoek moesten gaan naar de spijkers die in het water waren gevallen.

Maar goed, om je nog verder bij te spijkeren (je met kennis te ondersteunen): koffie drinken in spijkerbroek (en wie doet dat niet) is goed voor een verbruik van maar liefst 8140 liter water, 8000 liter voor de broek en 140 liter voor de koffie.
Jeetje, en dat gezien alle koffie die ik op een dag drink …   

Zo kom ik toch nog even uit op een onderwerp dat ons allemaal aan het hart moet gaan. En dat is nu eens even niet het coronavirus, maar het milieu en alles wat daarmee verkeerd dreigt te gaan en dus opgelost moet worden. Je kunt er, in je kleine ‘eentje’ al van alles aan doen. Minder vlees eten: een vleesdieet vraagt 4300 liter water, een vegadieet daarentegen maar 2700 liter.

Wat onze oldtimers betreft zijn diverse instanties volop in de weer met verduurzaming en een mooi woord dat daarbij gebruikt wordt is duurzaamheidsdenken. Je slaat de spijker op z’n kop: duurzaamheidsdenken  is nog niet helemaal ingeburgerd. Wel goed om te beseffen dat het bestaat en dat we er steeds beter in worden.

 

 

Deze fraaie foto van Henk Brauer sierde de cover van Square Front nr. 3/2021: groen en duurzaam.
Denk ook eens duurzaam, fijn weekend!

MGTTO Standaard Afb