Blog 190 – Van nep tot grep(pel)

Plotseling was ze daar, in de studio van de Russische staatstelevisie, met een protestbord tegen de oorlog in haar handen. Duizenden betogers werden voor hun acties al achter slot en grendel gezet. Wie durft dus in Rusland nog zijn mond open te doen, laat staan om te vertellen dat door het Kremlin alleen maar onwaarheden naar buiten worden gebracht.

Marina Ovsyannikova deed het en plotseling was ze overal: wereldwijd in het nieuws.  Een heldendaad, zeggen mensen met een Russische achtergrond die in Nederland wonen. Natuurlijk werd ze opgepakt en tot ieders verbazing kreeg ze alleen een boete voor het ongeoorloofd organiseren van een publieke demonstratie. Was dat alleen ‘voor de Bühne’ (om aandacht te trekken en de aandacht van andere zaken af te leiden) of loopt Marina nog steeds het gevaar om op een andere manier te worden gestraft?

Nu kennen we in Nederland ook protestacties van mensen die menen dat zij gelijk hebben, dat anderen onwaarheden vertellen. Vooral in het kader van corona bleek het lastig om echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden.

Maar ook in het dagelijks leven zijn wij in staat om nieuws in een ander jasje te verpakken dan oorspronkelijk de bedoeling was. En zo komen de praatjes in de wereld, zegt men dan.

Iedereen kent onze landelijke ritten, ook onze regionale ritten, maar wat te denken van greppelritten. Geen idee wat je je daarbij moet voorstellen, ook weer zo’n vreemd praatje?
Wel, er zijn mensen binnen onze vereniging die op een zonnige dag hun oldtimer pakken, de picknickkoffer vullen om met elkaar ‘ergens in een greppel’ (of een andere mooie plek) het laatste nieuws uit te wisselen.
En denk je nu: dat zal wel nepnieuws zijn? Zeker niet, daarom een foto d.d. 17 maart 2022 als bewijs.
Probeer het ook eens, een greppelrit. Veel plezier!

 

 

 

MGTTO Standaard Afb