Blog 212 – Er is er een jarig

Carl Friedrich May (Karl May)

Wie heeft op zijn of haar verjaardag niet zo’n spannend boek van Karl May gekregen. Wie is niet groot geworden met Winnetou, Old Shatterhand en Old Firehand en wie had kunnen denken dat we er in 2022 helemaal ‘nog niet jarig’ mee zouden zijn!

Vanaf ca. 1890 zijn de boeken van de Duitse schrijver Karl May (1842 – 1912) door maar liefst 55 uitgevers op de markt gebracht, er werden legio films van gemaakt en menig kind heeft zich in een indianenpak  ‘een kleine Winnetou’ gewaand.

Na al die jaren met de goeden en de kwaden uit al die spannende verhalen, lijkt er ineens iets mis te zijn. Activisten plaatsten negatieve reacties m.b.t. clichés over inheemse volkeren en racisme. Uitgevers nemen recente boeken uit de handel en zo komt er een abrupt einde aan jaren van spanning en plezier. Winnetou staat ineens in een volkomen ander daglicht, hoewel …

Er bestaat ook een verrassende vertaling van Winnetou, de eerste literaire vertaling van een van de klassieke werken uit de 19e eeuw (Drukkerij IJzer). In de recensie lezen we hoezeer May begaan was met het lot van Amerika’s oorspronkelijke bewoners en zich afzette tegen de uitwassen van het kolonialisme. Tja …

Er is er een ook echt jarig, maar wie dan wel?. Stanley Daamen (je weet wel, van de Vips in MG’s en heel veel andere interessante artikelen), die Stanley kwam in zijn MG-archief het garantiebewijs van zijn MG TC tegen. Daarop stond de productiedatum van zijn TC3392: 25-08-1947. En dat betekent dat zijn MG 75 jaar geleden in Abingdon-on-Thames in elkaar werd. gezet. In Stanley’s garage geen slingers en geen knallende champagnekurken. Maar wel vroeg hij zich af: hoe zag de (MG) wereld er toen uit?

 

Dat vertelt Stanley in zijn artikel ‘Er is er een jarig’ met o.m. deze foto van een TC tijdens een testdrive in Abingdon. Het zal overdag geweest zijn, want de koplampen ontbreken nog! Het artikel zal in Square Front nr. 5 verschijnen.

Wens jullie een warm, maar niet al te warm, weekend!

MGTTO Standaard Afb