Blog 218 – Achtergesteld

Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet verbiedt discriminatie: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld’. Dit artikel is uitgewerkt in verschillende wetten en regels, waarin onder meer is vastgelegd wat dan wel verboden is. Terwijl ik dacht dat discrimineren altijd verboden was …

Dat blijkt dus niet zo te zijn, er is zelfs sprake van ‘positieve discriminatie’. Je mag namelijk iemand opzettelijk bevoordelen wanneer er sprake is van gelijke geschiktheid. En toch wordt met discriminatie bedoeld: het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen. We zullen het niet te moeilijk maken.

Wie kent nog dit ouderwetse weerhuisje met het vrolijke weervrouwtje en het weermannetje met zijn paraplu. De laatste brengt het slechte nieuws (slecht weer), het vrouwtje staat garant voor goed nieuws (goed weer). Als dat geen discriminatie is?  Maar toen deze weerhuisjes werden gemaakt, hoorde je niet zoveel over discriminatie en nog minder vroeg men om een genderneutrale versie ervan.

Het ongelijk behandelen van ‘dingen’ op basis van kenmerken die er niet toe doen: het was van toepassing op een sprei. Je leest het goed, zo’n ding dat je over je bed kunt leggen. Misschien noemen we het tegenwoordig liever een grand foulard. Het ongelijk behandelen dus van een identieke sprei met verschillende kleuren. Een grijze bleek een aantal euro’s duurder dan een roestbruine ..

MG Featherlight Saloon

De MG Featherlight Saloon uit 1927 (bijgenaamd ‘Old Speckled Hen’) was voorzien van bijzondere kenmerken. Men zegt dat hij zwart met goud gespikkeld was en niemand heeft hem daarom ongelijk behandeld, integendeel. MG is trots op deze vreemde eend in de bijt.

De nieuwe biersoort die ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van MG in Abingdon (1979) werd gebrouwen, werd dan ook Old Speckled Hen genoemd. CHEERS …

 

MGTTO Standaard Afb