Blog 225 – Niet zoals het was

Het  klinkt wat raadselachtig, de woorden waarmee we deze keer beginnen, maar niet getreurd: een verklaring zal zeker volgen.

Het begon met 11 november, de dag waarop het carnavalsseizoen wordt geopend, de dag waarop de Raden van Elf vergaderen over het komende carnaval. Dan wordt ook een nieuwe Prins Carnaval gekozen. Maar niets is meer zoals het was en dus kan het tegenwoordig zomaar een Prinses Carnaval zijn.

Officieel wordt de start gegeven op de elfde van de elfde om elf over elf ’s avonds. Het getal elf staat al eeuwenlang bekend als het gekkengetal. Maar dat was niet de enige reden voor het gebruik van het getal elf. Toen de Fransen in de 18e eeuw het Rijnland bezetten, vierde men daar al carnaval. Men zegt dat ‘elf’ werd afgeleid van de Franse woorden égalité, liberté en fraternité, de drie principes van de Franse Revolutie. Het carnaval werd op die manier gebruikt om de Franse bezetters belachelijk te maken.

Zoveel is niet meer zoals het was: geelgekleurde appels zijn uit, buitenlands fruit verdringt het Nederlandse fruit, een teruggevonden  ‘nieuwe oude stoofpeer’ haalt het nieuws, er is ‘koffie zonder koffie’ (Northern Wonder), de Limburgse vlaai krijgt een beschermde status, de veldbonenburger rukt op maar … de Schotse whisky verovert de wereld.

Het doet ons denken aan grote villa’s op uitgestrekte landgoederen, de geur van lederen fauteuils en haardhout, aan bruine café’s en sigaren. Een beetje Engels ook, een beetje MG en whisky met water mengen wordt niet meer beschouwd als ‘vloeken in de kerk’.

Niets is meer zoals het was. Met als afsluiting een foto van een Schotse pub. De foto werd in 2012 gemaakt door oud-voorzitter Rob Hermans die samen met andere TTO-ers in 2012 een MG-reis door Schotland maakte.

 

 

 

Slàinte mhath …!

De traditionele Schots-Gaelische toast bij het heffen een glas om ‘proost’ te zeggen (wordt uitgesproken als als slan-ge-var).

 

 

 

MGTTO Standaard Afb