Blog 259 – Racing is cruel

Dit weekend is er weer een F1-race, op het circuit in Hongarije. Na de meest recente overwinning van onze Max op Silverstone volgde een zware teleurstelling voor onze andere coureur in het Formule 1 circuit: Nyck de Vries werd zonder pardon halverwege het seizoen uit het team van Alpha Tauri gezet, vanwege tegenvallende prestaties. Wreed was het wel …

Weinigen zagen het aankomen, onder hen ook Nyck zelf misschien.
Velen hebben er een mening op losgelaten, via de autobladen en natuurlijk de sociale media. En zoals altijd varieerden die meningen nogal: te snel geslachtofferd, geen goede kans gekregen, zo slecht was hij toch niet.

Tom Coronel, de tweelingbroer van Tim, nam het voor Nyck op en twitterde: racing is cruel, racen is wreed, zo ook deze beslissing. Het is veel te vroeg voor het nemen van een besluit als je nog niet halverwege het seizoen bent. Nyck had tot nu toe vooruitgang geboekt en reed goed in Silverstone, zelfs met die trage auto.

Daniel Riciardo vervangt Nyck de Vries, die de vervanger was van Pierre Gasly, die de vervanger was van Alex Albon, die de vervanger was van Brendon Hartley, die de vervanger was van Carlos Sainz, die de vervanger was van Daniil Kvyat, die toen in de plaats kwam van … Daniel Riciardo. Het F1-circus in een notendop.
Maar zonder gekheid, men had Nyck in ieder geval een volledig seizoen gegund.  En zeker nog een race op Zandvoort.

T-types op Zandvoort

Minder wreed, maar wel spectaculair, ging het op Zandvoort in de jaren ’70 toen MGTTO-ers zich konden uitleven op het circuit van (toen nog) Hans Hugenholz. Met een ruige kwast en ‘de lak-niet-aantastende-verf’ werden nummers op de auto gekalkt. In 1971 was er zelfs een spectaculaire \Le Mans start waarbij de auto’s aan één kant van de baan stonden opgesteld en de bestuurders, rennend vanaf de andere kant, zo snel mogelijk een goede plaats in het rennersveld moesten veroveren. Volgens de geschiedschrijving moeten er honderden foto’s zijn gemaakt. Je ziet er hier twee en … een mooi (race-) weekend.

 

Le Mans start

 

MGTTO Standaard Afb