Blog 260 – Oude knakkers

Voel je niet direct aangesproken en weet: je bent zo oud als je je voelt. In het onderstaande verhaal van Teun Berserik over Ivan Dutton vind je veel om te bekijken, maar ook veel om nog eens over na te denken.

Bugatti rijders onder u zullen hem wel kennen, Ivan Dutton.
Inmiddels heeft hij het restaureren van Bugatti’s overgelaten aan zijn zoon Timothy en geniet hij van zijn pensioen: https://www.duttonbugatti.co.uk/

Maar niets kan hem ervan weerhouden rare en bijzondere auto’s te blijven verzamelen en er lol mee te trappen. Hoewel hij de leeftijd van 83 heeft bereikt, tussendoor keelkanker heeft overwonnen, leeft hij erop los met een jaloersmakende energie, nieuwsgierigheid en verbazing alsof niemand hem verteld heeft dat hij toch heus de 80 is gepasseerd.

De 83-jarige trapt lol in een Skirrow

En sinds kort heeft hij er een MG TD bij.
https://www.youtube.com/watch?v=Qym2ENU1iQs&t=1698s
Hij kan er niet over uit. over hoe goed en mooi de TD is:  What a lovely car! Look at the paintwork. Not a chip anywhere.

Toch zijn er nog wat dingetjes die verbeterd kunnen worden. Een verbeterde klepdekselpakking, de remmen:
https://www.youtube.com/watch?v=rCsaN7U1VNg en na een retourtje Londen kwam er nog zo het een en ander aan het licht. Zoals de bevestiging van de achteras aan het veerpakket die volgens Ivan beter kan: https://www.youtube.com/watch?v=4Fwq2ck1bGY


Je moet voor zijn filmpjes wel even gaan zitten, want Ivan is zo iemand die 26 woorden gebruikt als drie ook zouden volstaan. Maar dat heeft ook weer zo zijn charme. Ik kijk vaak naar zijn filmpjes als dagafsluiting.
Bij een kopje kruidenthee voor het slapen gaan moet men in deze tijden ver blijven van het nieuws over het tumultueuze wereldgebeuren. Dat kan de nachtrust lelijk verstoren.
Het kalme gesnater van Ivan is dan een welkome afleiding. Bovendien, hoewel ikzelf ook niet meer tot de jongsten behoor en een garageverleden heb, kun je van zo’n oude knakker van het vak best nog weleens wat opsteken.

En nu ik het toch over dagafsluiting heb: het ligt voor de hand om, als we Ivan bezig zien, te zeggen dat die hobby van ons, dat gescharrel met het oude ijzer, je jong houdt. Dat is natuurlijk kopkleppraat, want ouder worden is iets onherroepelijks. Daar helpt nog niet een stampvolle garage met MG’s of Bugatti’s tegen. Ouder worden gaat vanzelf. Iedereen kan het.

Wat je wel kunt opmerken is dat, met nieuwsgierigheid en verbazing, de levenslust vanzelf komt en je daarmee de kans groter maakt nog vele extra kilometers te maken. Met of zonder MG, of Bugatti.

Veel lees- en kijkplezier!

 

MGTTO Standaard Afb