Blog 271 – Nooit in de regen

Na veel dagen mooi zonnig MG-weer, werd het tijd voor een buitje en nu (op het moment van schrijven) is het zover. Van een buitje kan ik eigenlijk niet spreken, het hoost bijna de hele dag. Het deed me denken aan een verhaaltje van David Simister, redacteur van Classic Car Weekly en bezoeker van veel evenementen. Hij rijdt een MG, weliswaar een B, maar toch …

Hij heeft nog nooit in de regen gestaan.
Het is niet alleen een uitspraak in de klassieke autowereld, maar meer een soort ereteken. Heel wat klassiekereigenaren zeggen dit als ze met trots de bewonderenswaardig smetteloze staat van het lakwerk omschrijven. Omdat ik het altijd bij buitenevenementen hoor, is mijn onmiddellijke reactie omhoog te kijken en te controleren of er grijze wolken hangen.
Ik moest onlangs aan deze intrigerende uitspraak denken toen ik in mijn (niet vlekkeloze) MGB door het regenachtige platteland van Lancashire schoot. Gegeven het feit dat elke klassieker is ontworpen met de mogelijkheid van regen in gedachten, waarom zou je hem dan niet in de regen gebruiken?
Ik was op weg naar de garage om de MG de broodnodige liefdevolle aandacht te geven en ik had er bij 35 m/ph meer plezier in dan in mijn moderne auto bij 60 m/ph. Ik genoot van het gegrom van de motor en van de subtiele sensaties die de banden en de ophanging via het stuur naar mijn vingertoppen stuurden. Het feit dat het bijna ‘neem liever een boot-weer’ was, verhoogde in ieder geval de funfactor. Het gebruik van klassiekers en niet bang zijn om ervan te genieten, is toch zeker een groot deel van de collectieve passie voor oudere auto’s?

Dark and grey: neem liever een boot?

Ja, ik vergroot misschien de kans op vocht in een of ander onduidelijk deel van de door Abingdon vervaardigde carrosserie en heb het begin van rotting in de hand gewerkt, maar omdat ik geniet van mijn klassieker en hem wil gebruiken waarvoor hij is ontworpen, blijf ik grinneken en draag de kosten van het repareren als het zover is. Voor mij betekent genieten van een klassieker in ieder geval niet dat je hem in een garage moet vertroetelen en weigert hem mee te nemen naar een evenement,  alleen maar omdat de kans bestaat dat het over een paar uur gaat miezeren.
Ik twijfel er niet aan dat ik de zin ‘hij heeft nog nooit in de regen gestaan’ de komende jaren zal blijven horen. Bij elke gelegenheid kijk ik nog steeds naar de lucht en vraag me af of de hemel op het punt staat open te gaan.

Die hards …

 

 

 

 

Zo denkt David Simister erover, maar wat denk jij?
Maak er in ieder geval een mooi weekend van!

MGTTO Standaard Afb