Blog 272 – Oranje ..?

Ooit was het goed om ‘Oranje boven’ te zeggen en met een zekere bewondering naar het Nederlandse koningshuis te kijken. De publieke opinie is veranderd en zoals bij veel zaken weet je bijna niet meer wat je er nu precies van moet vinden. Je wordt met de ene mening na de andere om je oren geslagen.

Klaarblijkelijk rust er geen zegen op sommige soorten ‘oranje’. Over Prins Bernhard deden bij zijn leven al vele verhalen de ronde. Na zijn overlijden waren dat er ook nog genoeg en nu vindt men in deze oh zo rechtschapen wereld dat de straatnaambordjes die naar deze prins zijn genoemd weg moeten.
‘Soldaat van Oranje’ (de musical) daarentegen is niet weg te krijgen, waarschijnlijk een goede kleur oranje.

Op diverse plaatsen in Nederland staan standbeelden van Willem van Oranje (1533-1584), ook wel Willem de Zwijger genoemd. Hij trouwde viermaal en had in totaal 15 kinderen + 1 buitenechtelijk kind. Je maintiendrai (ik zal handhaven) was oorspronkelijk zijn wapenspreuk. Later werd het in het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden opgenomen.

De (nog niet uitgebrachte) musical ‘Willem van Oranje’ roept tot nu toe alleen maar commentaar en problemen op. Vermogende Delftenaren proberen het theaterspektakel te redden, tja, Delft en Oranje!

En dan lijkt ‘oranje’ juist prima van toepassing te zijn op sport. Nederlandse sportploegen in nationaal verband dragen sinds de twintigste eeuw een oranje outfit die terug te voeren is op de titel ‘Prins van Oranje’.


Bij het EK voetbal speelt Oranje in oranje, kleuren tribunes oranje. Rijdt onze Max de Formule 1, dan kleuren de tribunes rood-wit-blauw en oranje. Alles nog steeds gerelateerd aan het al dan niet bewonderde, al dan niet gewenste Huis van Oranje. Op zondag 22 oktober is er weer een Grand Prix (USA) en het nationale voetbalteam zit nog in de race naar het EK. Oranje boven?

MGTTO vind je in Expo Houten op de British Car Club Day.
Ben jij er ook?

 

MGTTO Standaard Afb