Blog 274 – Energie(k)

Soms kom je in de krant iets tegen waarvan je denkt: YES, dat lijkt tenminste nog ergens op. De omkeerbare brandstofcel was zoiets, daar kun je blij van worden, ook al is het nog toekomstmuziek.

Mocht je niet weten wat het is: de omkeerbare brandstofcel is een apparaat dat waterstof omzet in elektriciteit (als zonnepanelen te weinig elektriciteit leveren). Omgekeerd kan het ook waterstof maken als er een teveel aan elektriciteit is. Daarmee wordt het elektriciteitsnet ontlast, dat is zeker al een voordeel. Bij dit proces levert het apparaat ook nog veel warmte op die gebruikt kan worden voor je woning. Het lijkt een goed en goedkoop systeem te worden, goedkoper dan een cv-ketel.

Helaas gaat de voorvechter van dit systeem (waterstofprofessor Ad van Wijk van de TU Delft) met pensioen. Het lijkt een utopie: een apparaat dat waterstof omzet in elektriciteit en andersom. De professor is ervan overtuigd dat je met het gebruik van zo’n apparaat sneller en goedkoper kunt verduurzamen, dat we er nog niet zijn, maar dat we er wel komen. Kijk, daar kun je in deze tijd toch een beetje blij van worden: snel en goedkoop verduurzamen.

Vergroenen (volgens Brauer) …

Maar genoeg over elektriciteit en waterstof, tijd voor andere energie, tijd voor ‘Mgie’. Van de Fehac ontvingen we het verheugende bericht dat we (voorlopig) nog geen motorrijtuigenbelasting voor onze oldtimers hoeven te betalen. Een amendement om die vrijstelling versneld af te bouwen, werd weggestemd.

Op de websitepagina ‘Techniek’ vind je bij ‘Van en voor leden’ een uitgebreide duurzaamheidsbijdrage van Henk Brauer. Toch goed om die (in het kader van alle ontwikkelingen) nog eens na te lezen.


Tot slot! Misschien heb je het filmpje met de titel MG, an icon reborn al wel eens gezien. Het geeft in nog geen minuut een overzicht van MG oud naar MG nieuw, de energie spat ervan af. In een ‘icoon’ rijden, als dat geen positieve energie oplevert … en het filmpje? Dat kun je hier ook nog (of nog een keer) bekijken. Veel plezier!

 

 

MGTTO Standaard Afb