Blog 275 – Tweedehands

Het was niet altijd het geval, maar tegenwoordig wel: tweedehands is trendy. Niet wat auto’s betreft, die noem je gewoon ’gebruikt’. Al het andere tweedehandse heet ‘vintage’ en je koopt en verkoopt het op Marktplaats of het internationale Vinted. De ouderwetse rommelmarkt (meuk is leuk) trekt ook nog altijd veel bezoekers. Je weet maar nooit of je niet een peperduur stuk antiek voor bijna niets op de kop tikt.

Achter mijn huis was jarenlang een Vrije Markt gehuisvest in de hallen waar ooit het fruit werd geveild. Altijd een gezellig komen en gaan van standhouders met hun tweedehands koopwaar.

Inmiddels worden de veilinghallen gesloopt om plaats te maken voor woningen, heel veel woningen, want er is een tekort aan woonruimte. Het volgen van zo’n sloopproces doet een beetje denken aan het uit elkaar halen van een oldtimer. Stukje bij beetje verdwijnt het oorspronkelijke object: de onderdelen van de oldtimer worden opgeborgen in dozen, de onderdelen van grote hallen verdwijnen in een puinbak.

Altijd mooi om te kijken hoe slopen in zijn werk gaat. Zo nu en dan maak je een foto en zo nu en dan sta je verbaasd van wat er plotseling te zien is. Zoals prachtige tekeningen die met toestemming van de gemeente door een kunstenaarscollectief op de muren waren aangebracht. Om vervolgens weer te worden vernietigd.

Dit is een van die tekeningen. Vertel mij maar welk proces hier door de kunstenaar werd afgebeeld of is het gewoon een uiting van artistieke vrijheid?

 

Onlangs zag ik dat een deur, beschilderd door een bekend artiest, voor een dikke prijs werd verkocht. Deze tekening van Asterix staat (stond) ook op een deur, maker onbekend, geen prijskaartje, wel de sloophamer. Toch een beetje jammer …

Een mooi weekend gewenst.

 

 

MGTTO Standaard Afb