Blog 276 – Kladiladi

Er zijn nog heel wat mensen in ons land die niet kunnen lezen en schrijven, zoveel dat er tv-programma’s aan worden gewijd. Fijn dat er aandacht voor is, want het is wel lastig om je staande te houden in deze wereld die veelal uit het invullen van formulieren bestaat.

Op die formulieren staan meestal de nodige (of onnodige) afkortingen. Die alleen al kosten je dikwijls moeite: z.g.a.n., n.o.t.k., b.g.g., m.u.v., n.t.b., t.g.v. en zo zijn er nog heel veel meer.

Misschien nog lastiger, zeker als je geen pubers meer in huis hebt, is het begrijpen van de afkortingentaal die door jongeren moeiteloos wordt gehanteerd. En soms ook door hun ouders, omdat het zo gemakkelijk klinkt. Je laat het gewoon van je tong rollen: bopla, esma, ginto, hdp en niet te vergeten kladiladi. Probeer het ook eens!

Een ‘esma’ … proost!

Maar wat staat er nu eigenlijk? Je nodigt gewoon je vrienden uit voor een hapje en een drankje: borrelplank (bopla), een espresso/martini (esma) of een gin/tonic (ginto). Dat is natuurlijk heerliedepeerlie (hdp), maar vergeet vooral niet eerst je laptop dicht te klappen (kladiladi).

Dan zijn de afkortingen op het gebied van auto’s toch een stuk eenvoudiger: ABS (antiblokkeersysteem), BA (brake assist, remhulp), ESP (electronic steering program, stuurbekrachtiging) om er een paar te noemen. Hoewel … ook niet zo eenvoudig en misschien niet direct voor oldtimers?

 

 

 

Dat was de ‘stavaza’ (stand van zaken) wat betreft afkortingen.
Kladiladi en enjoy your weekend!

MGTTO Standaard Afb