Blog 300 – Het is mei

De maand die gezien wordt als het begin van nieuw leven, lente. Mei, genoemd naar Maia, zegt men, de Griekse godin van de vruchtbaarheid.
‘Mei’ heeft een aantal bijzondere dagen die soms wel en soms niet als feestdag worden aangemerkt.

Na diverse arbeidersopstanden werd de datum 1 mei door vertegenwoordigers van de Internationale Arbeidersvereniging uitgeroepen tot Dag van de Arbeid. Vanaf 1890 werd door arbeiders gedemonstreerd voor het verkrijgen van een achturige werkdag en kiesrecht voor arbeiders. Ze hebben er veel voor moeten doen, want in 1919 pas hadden zij hun doel bereikt. Een officiële vrije dag is het niet geworden.

Iedereen weet dat in Nederland op 4 mei de oorlogsslachtoffers worden herdacht en  dat we op  5 mei de bevrijding vieren. Ook daarbij worden demonstraties verwacht, welk doel denkt men daarmee dan te bereiken?

opnamedatum: 2016-12-20

De ‘ijsheiligen’ dienen zich aan tussen 11 en 13 mei. Heiligen uit de katholieke kerk die echter niets met ijs te maken hebben. De naamdagen van die Heiligen vallen wel in de genoemde periode. In de volksweerkunde wordt die periode gezien als de overgang van het weer : van mogelijk nog nachtvorst naar zomerse weersomstandigheden.

Iedere tweede zondag in mei is het ‘moederdag’ met bloemen, chocola en veel zelfgeknutselde cadeautjes. Maar het had ook anders kunnen zijn. Daarvoor gaan we terug naar 1870 toen in Amerika Julia Ward Howe vrouwen opriep om van moederdag een protestdag te maken: om met elkaar te protesteren tegen het opofferen van mannen, echtgenoten en zonen in zinloze oorlogen. Het jaar 1870 is lang geleden … de oproep ? Die is nog altijd noodzakelijk.

Het is mei en zondag (bevrijdingsdag) wordt in Zuid de tweede landelijke MGTTO-rit gereden. Ben je erbij (of ben je elders), we wensen je veel plezier. En omdat het Lelietje van Dalen ook Meiklokje wordt genoemd, en het een ‘geluksbrengertje’ is, wensen we je met deze meiklokjes ook nog veel geluksmomentjes.
Omdat het mei is …

MGTTO Standaard Afb